Oncologiefysiotherapie

Bij de diagnose kanker is het niet altijd even duidelijk, wat een fysiotherapeut bij het proces kan betekenen. Wanneer u kanker hebt, of hebt gehad, krijg u medicatie om zo goed mogelijk te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat sporten een belangrijke bijdrage levert aan een goed herstel en  ook belangrijk is tijdens de medische behandelingen voor kanker.

Wat doet de oncologiefysiotherapeut?
Samen met de patiënt wordt een behandelplan opgesteld welke aansluit op de hulpvraag van de patiënt. In dit behandelplan  worden haalbare doelen opgesteld waar,  afhankelijke van de klachten, individueel of in groepsverband aan gewerkt wordt.

•       Verbeteren van de kwaliteit van leven
•       Afname van vermoeidheidsklachten
•       Werken aan een gezonde levensstijl
•       Begeleiden arbeidsintegratie
•       Oppakken sportactiviteit of zoeken naar een passende sportactiviteit

Een fysiotherapeutische interventie is pas succesvol als u een actievere leefstijl kunt en wilt aannemen.  Ook voor mensen bij wie de prognose minder gunstig is, is bewegen van belang.

Het is namelijk bewezen dat dit bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven, bij alle fasen van de ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij kanker gerelateerde vermoeidheid het intensief trainen zorgt voor een afname van de vermoeidheid. Dit geldt ook voor de periode tijdens de chemotherapie. Om hierin u voldoende te begeleiden zijn we aangesloten bij het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn).

Intake:
Revalidatieprogramma

Het revalidatieprogramma ziet er als volgt uit:

Het programma begint met een intake waarin alle medische gegevens en andere benodigde informatie verzameld wordt. Ook zal het doel van het revalidatieprogramma met u besproken worden en kunnen vragen beantwoord worden.

Testen:
Wij zullen u wat vragenlijsten meegeven en u krijgt een fietstest en een wandeltest en zullen we een aantal spieren op kracht testen.

Training:
We hebben een oefenzaal waarin in groepsverband getraind wordt en u begeleiding krijgt van een oncologiefysiotherapeut. Door de tests die zijn uitgevoerd is het mogelijk een programma op maat voor u te maken/ Wat erg belangrijk is, is uw motivatie.  Het meest succesvol zijn de mensen die bereid zijn te trainen en bepaalde gewoontes te veranderen. Uiteraard zullen we u daarin begeleiden en aanmoedigen om door te gaan op momenten dat het even wat minder gaat.

Afsluiting:
Het programma duurt over het algemeen 12 weken. Dit kan eventueel verlengd worden als u uw doel nog niet behaald heeft of als er nog aan bepaalde aspecten gewerkt moet worden onder begeleiding. Ook aan het end van het programma zullen we testen en meten om ze vooruitgang inzichtelijk te maken.

Na beëindiging van het revalidatieprogramma wordt van u verwacht dat u doorgaat met uw lichaam in conditie te houden. Ook hierover zullen wij u informeren.