Rugklachten

De wervelkolom bestaat uit de nekwervels, borstwervels, lendenwervels, heiligbeenwervels en het staartbeen. In de wervelkolom kunnen niet alleen rugklachten ontstaan, maar ook nekklachten. In dit artikel over rugklachten worden alle klachten aan onderrug en bovenrug (met uitzondering van de nek) bedoeld.

Spit/lumbago

Acute lage rugpijn wordt ook spit genoemd. Bij deze aandoening treden acute pijnklachten op in de rug. De meeste mensen geven vaak aan dat de pijn in de rug ‘schiet’. Er wordt gedacht dat dit te maken heeft met overbelasting van de tussenwervelschijven van de wervelkolom. Overbelasting van de tussenwervels kan ontstaan door een verkeerde tiltechniek, slechte lichaamshouding, een eenzijdig bewegingspatroon en/of een mindere rompstabiliteit. De pijn ontstaat meestal laag in de rug en kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Een opvallend verschil tussen ischiasklachten en een spit is dat de uitstralende pijn niet voorbij de knie wordt waargenomen. De fysiotherapeut / manueel therapeut kan door middel van spierrekkingen, mobiliserende technieken, massage’s en oefentherapie de pijnklachten verminderen.

Hernia onderrug

Een hernia van de onderrug is een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf in de onderrug. Door deze uitstulping ontstaat er druk op de zenuw waardoor pijn ontstaat in de onderrug. Oorzaak kan zijn: veroudering van de tussenwervelschijven, een eenzijdig bewegingspatroon of langdurig in een verkeerde houding staan of zitten. In sommige gevallen kan hoesten, niezen of een verkeerde tiltechniek door oorzaak zijn dat de al beschadigde tussenwervelschijf dusdanig scheurt dat de inhoud naar buiten komt. De uitstulping die ontstaat bij een hernia is vaak laag in de rug, maar kan ook ontstaan in de middenrug of nek. Vaak treedt bij een hernia lokale en uitstralende pijn in de bil, bovenbenen, onderbenen en voeten. op De fysiotherapeut / manueel therapeut kan door middel van mobiliserende technieken en oefentherapie de pijnklachten verhelpen.

Ischias

Ischias is een aandoeningen waarbij zenuwpijn optreedt door een bedrukking of beklemming van de ischias zenuw. Deze zenuwpijn is te voelen in één of beiden benen. Dit, omdat de zenuw zich bevindt in de onderrug en twee vertakkingen naar beide benen heeft. Deze vertakkingen lopen door tot in de voeten. Een ischias kan ontstaan door een verhoogde spierspanning van de bilspieren (piriformis syndroom), door zwangerschap en aangedane gewrichten in de onderrug. Als laatste kan een oorzaak van een ischias zijn dat er een uitstulping van een tussenwervelschijf in de onderrug is ontstaan. Een ischias is te herkennen aan de pijn in de lage rug, met uitstraling naar één of beide benen. De uitstraling in vorm van tintelingen, prikkelingen of een zeurende pijn kan tot in het onderbeen en/of voeten gevoeld worden. Naast de pijn kunnen de reflexen afnemen, krachtverlies ontstaan en gevoelsstoornissen in de benen optreden. Dit kan ontstaan, doordat de zenuw beklemd zit. De fysiotherapeut / manueel therapeut kan door middel van spierrekkingen, mobiliserende technieken, massage’s en oefentherapie de pijnklachten verminderen.

Slijtage (artrose)

Bij slijtage in de onderrug is er sprake van het dunner worden van de tussenwervelschijven in de wervels. Door het dunner worden van de tussenwervelschijven zal de kwaliteit afnemen, kunnen er botachtige uitsteeksels optreden bij de wervels en zal het kraakbeen verminderen. Door de slijtage kunnen de tussenwervelschijven minder goed de schokken in de rug opvangen en kunnen twee of meerdere wervels over elkaar schuren tijdens het bewegen. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid en een verhoogde spierspanning in de rug. Daarnaast kan er uitstralende pijn ontstaan naar de billen en benen en kan de mobiliteit van de rug afnemen. De fysiotherapeut / manueel therapeut kan d.m.v. massage, mobiliserende technieken en oefentherapie de pijn in de rug verminderen en de beweeglijkheid laten toenemen.

Instabiele onderrug

In de optimale situatie is de rug gestabiliseerd door de wervelkolom, kapsel, banden en spieren. Wanneer een van deze structuren niet naar behoren functioneert kan er instabiliteit in de rug optreden. In de praktijk zien wij vaak dat kleine, stabiliserende spieren in de onderrug of buik niet voldoende zijn getraind om de wervelkolom te stabiliseren. Hierdoor worden de grotere spieren zwaarder belast. Dit leidt tot overbelasting van de spieren en ontstaan er pijnklachten. De pijnklachten bij een instabiele onderrug is een pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug bij lang staan of zitten. Daarnaast kan er pijn ontstaan bij het draaien van de rug of bij het bukken. Naast de pijn in de onderrug kan de pijn ook voorkomen in de bovenrug. De fysiotherapeut kan met stabiliserende oefeningen de onderrug versterken en pijnklachten verhelpen.