Knieklachten

Kniepijn is zeer vervelend waardoor jij in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben, immers er zijn veel verschillende soorten knieklachten.

Meniscusklachten

Door het afscheuren van één of beide mensici kunnen er knieklachten ontstaan. Er bevinden zich twee verschillende menisci in de knie, namelijk de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Het zijn wigvormige structuren, welke zich tussen het boven- en onderbeen bevinden. De meniscus hebben het dempen van de schokken op de knie, helpen bij de sturing en bij de gewrichtssmering van het kniegewricht als functie. Door een meniscusscheur kunnen er irritatie in het kniegewricht ontstaan wat pijn in en rondom de knie kan geven. Voordat een meniscusscheur te behandelen is, moet er eerst duidelijk vast gesteld worden wat de grootte en de locatie van de scheur is. In sommige gevallen is namelijk een operatie aan de meniscus niet nodig om te herstellen. Bij de conservatieve behandelmethode wordt de nadruk gelegd op het trainen van de conditie van de knie, zodat de knie beter belastbaar wordt. Blijkt dit niet voldoende te zijn dan heeft men de keuze om operatief een gedeelte of de gehele meniscus te verwijderen.

Kniebanden of kruisbanden

Een (gedeeltelijke) gescheurde kruisband kan zorgen voor knieklachten. In de knie bevinden zich twee sterke kruisbanden die elkaar kruisen en gelegen zijn tussen het boven- en onderbeen. Dit zijn de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden zijn zeer belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Door een scheuring of een gedeeltelijke scheuring van één of beide kruisbanden zal de stabiliteit aanzienlijk verminderen. Men ervaart veel pijnklachten tijdens het scheuren van één kruisband, maar in de meeste gevallen wordt dit snel minder en rest er een instabiliteitsklacht.
Op het moment dat de knieband volledig is gescheurd dan kan de knieband niet vanzelf herstellen. Wel kan een gescheurde knieband, net als bij een gescheurde meniscus, herstellen zonder operatieve ingreep. Een nadeel hierbij is wel dat men vaak instabiliteitsklachten overhoudt. Men kan er ook voor kiezen voor een kruisbandoperatie. Tijdens deze operatie wordt de knieband gehecht door gebruik te maken van een stukje knieschijfpees of hamstringpees. Het is van belang dat voor de operatie, de zwelling uit de knie is en de knie volledig mobiel is. Dit bevordert namelijk het herstel van de knie. Na een operatie duurt het gemiddeld negen maanden voordat zware belastingen op de knie weer uitgevoerd mogen worden. Hierbij bestaat het revalidatietraject uit het verbeteren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie.

Artrose knie

Bij een versleten knie is het kraakbeen van het kniegewricht dunner en neemt het in kwaliteit af. Kracht-, stabiliteit- en mobiliteitsoefeningen zorgen ervoor dat de spieren rondom die knie worden getraind en dus sterker worden. Het gevolg hiervan is dat de knie hierdoor minder belast wordt en dus de artrose in mindere mate toeneemt. Wanneer de knie zeer fors is versleten is het vaak nodig om een knieprothese (nieuwe knie) te laten plaatsen. Hierbij wordt het gehele kniegewricht vervangen.

Totale knie prothese

De belangrijkste reden voor het plaatsen van een knieprothese is artrose. De gemiddelde leeftijd waarop een knieprothese wordt geplaatst, ligt rond de zestig/zeventig jaar. Na de operatie moet je ongeveer zes weken met krukken lopen. De eerste drie weken met twee krukken en de laatste drie weken met 1 kruk, dit wordt dan geleidelijk afgebouwd naar zonder krukken lopen.  Na de ziekenhuisopname moet je doorgaan met het doen van fysiotherapieoefeningen. De eerste weken zullen wij dan aan huis komen totdat je in staat bent om op de praktijk  te komen. Fysiotherapie heb je twee tot drie maanden lang gemiddeld twee keer per week nodig. Dit om goede soepelheid en kracht te verkrijgen zodat je de handelingen/activiteiten die je graag doet weer naar behoren kunt uitvoeren.

Slijmbeursontsteking

De slijmbeurs (bursa) is een klein zakje gevuld met vloeistof en heeft als functie om de frictie tussen bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak zien we een slijmbeursontsteking in de knie kan acuut ontstaan na bijvoorbeeld een val of langdurig zitten op de knie. De knie wordt meestal direct dik en het is pijnlijk om op je knie te gaan zitten. Het is een vervelende blessure die wanneer je er goed mee omgaat in een aantal weken weer volledig kan herstellen. Het is raadzaam om altijd even contact op te nemen met een fysiotherapeut. De specialist kan je specifiek advies geven en het herstel bespoedigen.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Bij een patellofemoraal pijnsyndroom heb je last van een afwijkende stand van de knieschijf (patella) ten opzichte van het dijbeen (femur). Door de afwijkende stand op de knieschijf ontstaat er grotere belasting op het kniegewricht, waardoor er pijn ontstaat tijdens het bewegen. Bij patellofemorale klachten is het zeer belangrijk om de ‘sporing’ van de knieschijf te optimaliseren. Dit is belangrijk zodat er geen irritaties van de onderlinggen structuren optreden. Het optimaliseren van de sporing kan middels manuele technieken, taping, oefentherapie en dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Het tractus iliotibialis frictiesyndroom is een blessure die veel bij hardlopers wordt gezien. De pijn zit aan de buitenkant van de knie en is het gevolg van wrijving tussen de tractus iliotibialispees en botweefsel van het kniegewricht. De klachten ontstaan geleidelijk. De pijn wordt tijdens of direct na het hardlopen gevoeld aan de buitenzijde van de knie. In rust is er geen last. Betreft behandeling is rust de eerste 3 weken raadzaam Ondertussen kan gestart worden met het trainen van de spieren van e heup en knie. Daarnaast kunnen specifieke rekoefeningen bijdragen aan een minder strak gespannen tractus iliotibialis. Daarnaast is het zinvol om de looptechniek en het schoeisel te laten beoordelen door de sportfysiotherapeut.

Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints)

De voornaamste klacht is een zeurende, stekende pijn aan de binnenzijde van het onderste 1/3 deel van het scheenbeen. Deze pijn treedt op bij inspanning, maar naarmate de ernst van de blessure toeneemt kan de pijn ook na inspanning of zelfs in rust optreden. Oorzaak kan zijn als gevolg van platvoeten, beenlengteverschil, te korte of verkrampte kuitspieren, enkelproblemen, trainen op verkeerde ondergrond of verkeerd schoeisel, plotse toename van trainingsbelasting (intensiteit en/of duur). Behandeling bestaan uit rek-, kracht en stabiliteitsoefeningen. Daarnaast kan massage en shockwave therapie het herstelproces versnellen.

Jumpers knee

Bij een jumpers knee (springersknie) is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees afkomst van de vier koppen van de bovenbeenspier. Daarnaast kan het zijn dat het gedeelte van de pees boven de knie de pijn veroorzaakt. Een irritatie van deze pees ontstaat vaak na een langdurige overbelasting en kan leiden tot een ontsteking die te vinden is bij de aanhechting van het onderbeen, net onder de knie. Vroeger werd de term jumpers knee gebruikt om aan te duiden dat deze klachten vooral ontstonden door het springen, maar tegenwoordig weten we dat er ook hele andere oorzaken kunnen zijn.
Op het moment dat de oorzaak een te snelle opbouw in trainingsintensiteit of trainingsfrequentie is, moet de belasting van de knie vermindert worden. Als niet de trainingsintensiteit of trainingsfrequentie, maar een verkeerde stand van de knie of slechte spierbalans in het bovenbeen de oorzaak zijn, dan kan oefentherapie en technieken die de stand van de knie verbeteren helpen om de pijnklachten in de knie te verminderen.